Herdenking Wapenstilstand Zonnebeke en Passendale
06 November 2016 - Zonnebeke - Bron: MMP 1917
Zoals elk jaar herdenken het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke in de maand november het einde van de Slag bij Passendale en Wapenstilstand. Hieronder een beknopt overzicht van de activiteiten.

Voor de plechtigheid in Passendale en de plechtigheid op Tyne Cot Cemetery is er een verkeersreglement van kracht.

Passchendaele Ceremony

Op donderdag 10 november 2016 om 18.00uur start de ‘Passchendaele Ceremony’ aan het Crest Farm Canadian Memorial. Deze plechtigheid herdenkt het einde van de Slag bij Passendale en alle slachtoffers, ongeacht hun identiteit. Daarna is er een fakkeltocht die het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval volgt en die eindigt aan de kerk van Passendale. Na de tocht worden alle deelnemers uitgenodigd op een openluchtreceptie.

Concert ‘Some Desperate Glory / In Stahlgewittern’   

Na de ‘Passchendaele Ceremony’ gaat om  20.15u in de kerk van Passendale het concert ‘Some Desperate Glory / In Stahlgewittern’ door.  Een uniek concert dat ‘The Passchendaele 1917 Orchestra’ speciaal voor deze herdenking creëerde. Onder leiding van fiddler Gavin Marwick brengen het orkest en de acteurs het verhaal van de Britse kapitein Edwin Vaughan en de Duitse luitenant Ernst Jünger. Deze twee mannen vochten haast gelijktijdig maar aan tegengestelde zijde van het front tussen Passendale en Langemark en schreven hun ervaring neer in hun oorlogsdagboeken ‘Some Desperate Glory’ en ‘In Stahlgewittern.

11 november-plechtigheden
  • Op vrijdag 11 november gaat er om 10.00u een lokale herdenkingsplechtigheid door in de kerk van Zonnebeke.
  • In samenwerking met de Black Watch Organisation, de gemeente Zonnebeke en het museum, organiseert Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums om 14.00u de plechtigheid ’102 years Black Watch Corner – The Black Watch in Flanders’. Deze gaat door aan het Black Watch Monument.
  • Om 15u volgt er nog een herdenkingsplechtigheid van de Franse, Duitse en Engelse Ambassades en de West Yorkshire Police Band op Tyne Cot Cemetery.
Boekenbeurs van de Westhoek

Op 11 november 2016 is er in Passendale  tussen 9.00u en 17.00 uur een boekenbeurs met (inter)nationale standhouders met boeken over heemkunde en WO1. Place to be: PC De Craeye.