IFFM: "Helm was nooit in ons bezit"
02 november 2018 - Ieper - Bron: In Flanders Fields Museum
RECHT VAN ANTWOORD

De helm die verdwenen was van het graf van een Belgische soldaat in Woesten is nooit in handen geweest  van het In Flanders Fields Museum.
Meer nog, het In Flanders Fields Museum was zelfs niet betrokken bij het weghalen van de helm. 

Het is dus volledig onterecht dat het museum genoemd werd in een zaak van mogelijke “grafschennis” in de gemeente Vleteren.

Deze berichtgeving die gisteren ruim verspreid raakte in de pers (Het Nieuwsblad, WTV-Focus, Radio 2) is vals.

Het IFFM werd enige tijd geleden benaderd door de gemeente Vleteren in verband met het mogelijks wegnemen van een waardevolle graftrommel met helm uit de Eerste Wereldoorlog op het graf van een gesneuvelde soldaat op de begraafplaats van Woesten. Het museum heeft daarop advies gegeven over de mogelijkheden tot bewaring, ofwel in het regionale erfgoeddepot, ofwel via een permanente bruikleen of schenking in de eigen collectie. Daarbij werd nadrukkelijk geadviseerd om na te gaan of het graf in kwestie vrij was van concessie.  

Gisteren werd gesteld dat de graftrommel was weggehaald op initiatief van of door diensten van het museum en daarna op vraag van de gemeente Vleteren werd teruggebracht. Dit is volledig verzonnen.

De mededeling dat het stuk zich ooit in de collectie van het IFFM zou hebben bevonden, zoals de schriftelijke mededeling door de gemeente Vleteren op het graf liet uitschijnen, en de verklaring dat het IFFM gevraagd werd om het terug te brengen, berustten dus niet op waarheid.

Het IFFM vraagt dan ook een rechtzetting van deze valse berichtgeving.
 
Jef Verschoore, voorzitter In Flanders Fields Museum