'Miserere Nobis' in Westvleteren
25 oktober 2008 - Westvleteren - Bron: Toerisme Vleteren
MISERERE NOBIS
een Kleine Kroniek van een Grote Oorlog
Sint-Sixtus, 1914-1918

“Ons klooster en de koer levert het toneel op van een groot bivak. Schildwachten voor de deur, officieren hier, kapiteins of sergeants daar. Heen en weer trekkende soldaten, ofwel soldaten die bij grote vuren in de open lucht zitten te beven van de koude. Op meer dan 10 plaatsen ziet men geïmproviseerde koks hun eten gereed maken. Rond 3 uur komen er nog ongeveer 500 soldaten bij, hetgeen met de reeds hier zijnde het getal van 1250 bereikt. ‘t Is een geloop en gewemel om stroo bij te halen. Panden, zolders, schuren, koestal, alles ligt vol. De broeders zijn bijna niet in staat de koeien te melken, daar heel de gang tussen de koeien vol ligt. ‘t Is oorlog, courage !”

Broeder Victor Van Staten,
Dagboek van den oorlog,
19 november 1914

Toen negentig jaar geleden de Groote Oorlog in de Westhoek langskwam, kreeg de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren in dat hele verhaal een belangrijke rol toebedeeld. Trouw aan de regel van Benedictus openden de Trappisten in de herfst van 1914 de deuren van hun slotklooster. Talloze vluchtelingen die er kwamen aankloppen, kregen er onderdak. Maar gaandeweg ontdekte ook het Franse en daarna het Britse en het Belgische leger dat de panden en landerijen van de abdij perfect bruikbaar waren voor de inkwartiering van troepen. Intussen laafde broeder-brouwer de dorstige soldaten met het beste bier van de wereld, terwijl drie anderen de moeite deden om alles wat zich in en rond de abdij afspeelde neer te schrijven. Hun dagboeken zijn van een ongekende waarde om de plaatselijke oorlogsgebeurtenissen vandaag nog in herinnering te kunnen brengen.

Daarom, en naar aanleiding van 90 jaar Wapenstilstand, hebben de gemeente Vleteren en Talbot House (Poperinge) de muzikanten van Kotjesvolk aan boord gehesen voor de organisatie van twee concert-avonden. Er worden fragmenten uit de dagboeken gebracht, afgewisseld met oude en nieuwe liedjes, om zo de hele muzikale vertelling te laten uitgroeien tot een Kleine Kroniek van een Groote Oorlog…

Vrijdag 14 november om 20u.
Zaterdag 15 november om 20u.
Sint-Sixtuszaal, Donkerstraat 11, Westvleteren

Toegang: € 10,00 (één trappist & broodje inbegrepen)
Tickets & reservatie: Toerisme Vleteren, 057-40 00 99 of http://users.skynet.be/misererenobis

***

Meer info:
- Toerisme Vleteren – 057 / 40 00 99 – toerisme@vleteren.be
- Talbot House, Poperinge – 057 / 33 32 28 – info@talbothouse.be