AFS ontmoet Franse buren (Poperinge)
08 April 2014 - Poperinge - Bron: Anne Dequidt
AFS VLAANDEREN, REGIO KIP (Kortrijk-Ieper-Poperinge) ontmoet AFS FRANCE, NORD FLANDRES op zaterdag 5 april in het kader van de AFS Centennial. - Centennial: 2014 wordt een memorabel jaar, ook voor AFS

AFS viert dan immers haar honderdjarig bestaan. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog zag AFS het levenslicht onder de naam American Field Services. Vijftien Amerikanen boden zich vrijwillig aan als ambulanciers voor het American Hospital in Parijs om er de geallieerde troepen te helpen. Deze vrijwilligers noemden hun medische, mobiele eenheid American Field Service. Naar het einde van de oorlog groeide AFS uit tot een organisatie van 2.500 ambulanciers, die samen meer dan 500.000 gewonden vervoerden.
 
Een ambulancier ligt begraven in Poperinge. Hij heeft eerst gewerkt als vrijwilliger en is nadien actief soldaat (piloot) geworden, eerst in het Franse leger en later in het Amerikaanse leger. Hij werd neergeschoten boven Ieper.
 
Na WO II groeide AFS uit tot een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die interculturele uitwisselingen organiseert voor jongeren.
 
In het kader van de Centennial, organiseert AFS Vlaanderen, regio KIP een wandel- en ontmoetingsdag met haar noorderburen, AFS France, Nord Flandres.
 
Programma:
 
  • 09.00: verzamelen op Oudstrijdersplein, Poperinge en start wandeling
  • 10.00: aankomst aan Lijssenthoek Military Cemetery. Rondleiding in het bezoekerscentrum o.l.v. een gids
  • 11.30: wandeling naar Talbot House
  • 12.30: aankomst in Talbot House en picknick (iedereen brengt eigen picknick mee!)
  • 14.00: gezellig samenzijn bij een kop koffie of een lekkere Britse thee. Bezoek aan tijdelijke tentoonstelling ‘De Grote Oorlog voor Kleine Kinderen’
  • 16.00: einde en wel thuis
In Poperinge verblijven momenteel 6 jongeren uit resp. Maleisië, Rusland, China, Thailand (2) en Chili in een gastgezin. Zij lopen scholen in het secundair onderwijs in Poperinge of Ieper. Ook jongeren uit de regio vertrekken ieder jaar naar het buitenland.
 
Contact: