GR West-Vlaanderen herdenkt de Groote Oorlog
23 April 2014 - Nieuwpoort - Bron: Piet Hardeman
Het  eerste luik was de uitgave in januari van de nieuwe GR-Wandelgids ‘Langs de Sporen van de Groote Oorlog’ met als derde deel De Groote Oorlog inde Westhoek. Een wandeling in lijn langs de GR 130, GR131, GR 5A Zuid en Streek-GR Heuvelland  van Nieuwpoort over Diksmuide, Ieper, Palingbeek, Wijtschate, Kemmelberg, Scherpenberg, Westouter en zo naar Poperinge. Plus 4 wandellussen: Mesen-Ploegsteert, Zillebeke, Zonnebeke-Passendale en Langemark-Houthulst-Poelkapelle-Sint-Juliaan.

Het tweede luik is 10 geleide luswandelingen, gespreid over 5 jaar: 1914, 1915, 1916, 1917 en 1918. Telkens op de eerste zondag van mei en op 11 november. We volgen een beetje het verloop van de oorlog.
 
Zondag 4 mei  2014: Luswandeling Nieuwpoort
 
Na de val van Antwerpen op 10 oktober trokken de Belgische troepen zich terug richting de IJzer, de laatste natuurlijke hindernis. Koning Albert deed een dramatische oproep om de laatste lap grond die nog restte, afgezoomd door IJzer en Ieperlee en met de zee in de rug, tot het uiterste te verdedigen. Onder impuls van Karel Cogghe en Hendrik Geeraert werd de IJzervlakte onder water gezet.
 
De wandeling loopt van het Koning Albert I-monument  langs De Ganzenpoot: het sluizencomplex op de IJzer dat aangelegd werd omwille van de getijdenwerking waarbij tweemaal per dag een waterpeilverschil van vier meter optreedt. We volgen dan het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke tot aan de Pelikaanbrug. Een ommetje langs het spaarbekken van de Koolhofvaart brengt ons aan de Frontzate, de oude spoorlijn 74 naar Diksmuide.  De spoorwegdijk fungeerde als waterkering tijdens de inundatie en het gebied tussen de IJzer en de spoorwegbedding werd herschapen in een zompig gebied, met een aantal daarboven uitstekende eilandjes, die door de Belgen en de Duitsers ingericht worden als voorposten in het niemandsland. Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Dankzij de nabijgelegen steenbakkerij van Wulpen konden schuilplaatsen uit baksteen opgetrokken worden, die beschermd werden met zandzakjes. Afhankelijk van de toestand van de grond konden de loopgraven ondergronds of half bovengronds aangelegd worden. Vanaf de spoorwegbedding liepen houten loopbruggen naar de voorposten in het onderwater gezette gebied. De meeste bakstenen constructies waren schuilplaatsen voor de manschappen die hier de wacht hielden.

Net voorbij de autoweg E40 stappen we naar het Belgisch Kerkhof van Ramskapelle. Hier liggen Hendrik De Buysscher uit Schorisse en vele andere landgenoten begraven. We stappen verder op de Frontzate tot aan een boerderij in de Blauwhuisweg waar we welkom zijn voor de picknick in de binnenkoer van de hoeve (bij slecht weer in de schuur).

Na de middag zoeken we via de Proostdijk de IJzer op ter hoogte van de Schoorbakkebrug. We volgen nu de GR 130 op de ;linkeroever. Vandaar naar de Uniebrug. Voorbij het Spaarbekken komen we weer uit aan de Ganzenpoot. Onderweg komen we nog verschillende monumenten tegen.
 
Praktisch
  • 9.45 u: Verzamelen aan Koning Albert I-Monument, Kustweg 1, 8620 Nieuwpoort
  • 10.00 u: Start wandeling
  • Afstand: 21 km                 
  • Eigen picknick.  Er is drank voorzien ter plekke.                                 
  • Gratis deelname voor iedereen.        
  • Tochtleiding: José Acou en Piet Hardeman
  • Gelieve aan te melden bij Piet Hardeman op 057 44 56 57 of 0472 97 49 00 of per mail piet.hardeman@telenet.be