Herdenking Slag bij Ramskapelle op zaterdag 2 augustus
11 July 2014 - Ramskapelle - Bron: Stad Nieuwpoort
De beslissende veldslag in 1914
 
Zaterdag 2 augustus 2014 herdenkt Ramskapelle (Nieuwpoort) de beslissende veldslag van 1914. Het was de Slag bij Ramskapelle die de opmars van de Duitsers eindelijk stuitte, wat leidde tot een vier jaar durende stellingenoorlog.


 
Eind oktober 1914 wilden de Duitsers de Franse kanaalhavens Boulogne, Calais en Duinkerke veroveren om zo de bevoorrading vanuit Engeland te verhinderen. De Duitsers zagen hun kansen op succes groeien toen ze erin slaagden de IJzer over te steken en het dorp Ramskapelle in te nemen, het dorp dat zelfs achter de spoorwegberm Diksmuide-Nieuwpoort lag. Na verwoede gevechten met de bajonet werden de Duitsers door Belgische en Franse troepen echter tot achter de spoorwegberm teruggedreven en begon een vier jaar lange stellingenoorlog.

De honderdste verjaardag van deze beslissende veldslag wordt zaterdag 2 augustus vanaf 13u30 in het oorlogsdorp Ramskapelle met een wandeling, een vredeswake en een uniek concert herdacht. De organisatie ligt bij Dorpsanimatie Ramskapelle (DAR) in samenwerking met de Stad Nieuwpoort.

Op het parcours van de toegangsvrije wandeling in de dorpskern staan een tiental chalets opgesteld waar gidsen uitleg geven over een aspect van de Slag bij Ramskapelle zoals de rol van verpleegster Dorothie Feilding, de betekenis van de staakmolen, het belang van het stationsgebouw als observatiepost, de bewapening van de soldaten, de rol van oorlogsjournalist I. Samson, de jongste oorlogsvrijwilliger Jantje Kiggen enz. Langs het parcours worden ook heel wat militaire antiquiteiten geëxposeerd.

Om 17u vindt onder muzikale en poëtische begeleiding van enerzijds de Flanders Memorial Pipe Band en anderzijds woordkunstenares Nadine Ooghe  een vredeswake op het militaire kerkhof plaats. De herdenking sluit om 20u af met een vredesconcert in de kerk. Pianovirtuoos Liebrecht Vanbeckevoort, celliste France Springuel en violiste Ludwine Beuckels spelen werk van Mendelssohn, Schumann, Grieg, Dvorak, enz. Toegangskaarten voor de middenbeuk kosten in voorverkoop € 20 en aan de deur € 25. Voor de zijbeuken wordt € 15 in voorverkoop en € 20 aan de deur gevraagd. De kaarten kunnen gekocht worden via overschrijving op het rekeningnummer BE62 7388 1013 8261 van Dorpsanimatie Ramskapelle of in de kantoren voor Toerisme in het stadhuis en op het Hendrikaplein in Nieuwpoort. Het aantal plaatsen is wel beperkt.

Meer inlichtingen bij de bestuursleden van Dorpsanimatie Ramskapelle:  claeys_dries@hotmail.com (onderliggend streepje tussen claeys en dries), Carine Coopman, Adina Counye, Jan Desmet of Jean-Pierre Vandorpe.