Pantheater herneemt 'Nieuwpoort Kaput'
17 September 2014 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Het toneelstuk “Nieuwpoort Kaput” ging in november 2013 in première in Nieuwpoort en werd inmiddels door de groep reeds 15 x op de planken gebracht. Alhoewel de repetities ondertussen  gestart zijn voor de volgende  nieuwe theaterproducties ( twee komische stukken van Shakespeare), wordt binnenkort “Nieuwpoort Kaput” voor 5 voorstellingen hernomen.

De eerste in de rij is een benefietavond ten voordele van de familie Choto, politieke vluchtelingen uit Zimbabwe. Oostduinkerkenaar Jo Bernaert maakte enkele jaren geleden een reis naar Zuid-Afrika. Waar hij logeerde leerde hij Maybe Choto kennen, een vrouw  die in opdracht van de eigenaar van zijn verblijf moest poetsen, de was van de familie Bernaert doen, en allerlei andere jobs, waarvoor ze erg weinig geld kreeg. Ze combineerde dit werk met universiteitsstudies in de rechten. De combinatie was keihard. Haar echtgenoot, Pardon Choto, zat in een gelijkaardige situatie: werken voor weinig geld en tegelijk studeren. Bovendien wilden ze hun dochtertje, Michelle, naar een goede school sturen. Maar ook dat kost handen vol geld.

Jo Bernaert betaalt sedert twee jaar een deel van hun studies. De Choto’s zijn erg hartelijke mensen die zware inspanningen doen om te leven, te overleven en te studeren. Jo Bernaert wil met de benefietvoorstelling van “Nieuwpoort Kaput” geld inzamelen om de studies van het drietal te helpen betalen.

Deze benefiet vindt plaats in het Casino Koksijde op vrijdag 17 oktober om 20 u.  Tickets kosten € 10 en zijn te koop via cultuurcentrum@koksijde.be of 058/53 29 99.
 
Op zondag 2 november brengt het PanTheater het stuk nog eens in  Nieuwpoort op de planken met een vertoning in het centrum Ysara om 15 u.  Tickets hiervoor kosten € 8 en zijn te koop bij de dienst toerisme of via info@pantheater.be.  Cultuurabonnement geldig.
 
In november zal het stuk ook nog in Brugge, Poperinge en Kortrijk te zien zijn; voor meer details check de website www.pantheater.be
 
Het toneelstuk begint in oktober 1914 op het moment dat de totale bevolking van het stadje op de vlucht slaat. Iedereen moet op bevel van de overheid Nieuwpoort verlaten. Waar het naar toe moet, is voor velen niet duidelijk.
 
De centrale scène speelt zich af in de zomer van 1916 in een loopgraaf achter de IJzer waar drie soldaten lief en leed met elkaar delen. Ze proberen de verveling te lijf te gaan door elkaar verhalen te vertellen. De belangrijkste vraag is of ze de Duitse aanvallen zullen overleven. Zoals het alleen maar op het theater (en in de film) mogelijk is, ontmoeten de mannen hun geliefden in droomscènes. In elke oorlog vallen er echter doden en gewonden. Zo ook in "Nieuwpoort Kaput".
 
Het stuk wordt doorweven met de verhalen van historische personages die de oorlog hebben meegemaakt. Tenslotte duiken op een aantal plaatsen absurdistische personages op die op een volkomen averechtse manier het hopeloos idiote van elke oorlog illustreren.
 
"Nieuwpoort Kaput " is op de eerste plaats een gevoelig stuk over de dwaasheid van het oorlogvoeren.

Info: P. Houwen -  0475 86 91 02.