De Groote Oorlog, zicht- en tastbaar voor blinden en slechtzienden
24 September 2014 - Ieper - Bron: Saskia Boets
De Groote Oorlog, zicht- en tastbaar voor blinden en slechtzienden - Luisterpuntbibliotheek i.s.m. kenniscentrum In Flanders Fields Museum
 
Bij boeken over de oorlog horen vaak informatieve land- en frontkaarten. Blinde en slechtziende lezers blijven meestal verstoken van deze belangrijke informatie. Kaarten kunnen niet worden omgezet naar braille en worden ook niet beschreven bij ingelezen boeken.


 
Als Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking vinden we toegankelijkheid natuurlijk heel belangrijk. Daarom hebben we in het kader van het herdenkingsjaar 2014 een concreet projectvoorstel voorgelegd aan de Vlaamse overheid: wil de Vlaamse overheid Luisterpunt steunen om een map met Twin Visionkaarten over de Groote Oorlog te maken, met groteletterdruk, braille en de uitleg per kaart ook in gesproken vorm. Het was onze blinde voorzitter die het idee opperde.


 
Van bij het begin van het project hebben we samenwerking gezocht – en gevonden! -  met het kenniscentrum van het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper. Het In Flanders Fields Museum was zelf ook meteen geïnteresseerd in deze Twin Visionkaarten, vele blinde en slechtziende mensen bezoeken dit museum.
 
Samen met Luisterpunt heeft het kenniscentrum van het IFFM de onderwerpen van de kaarten bepaald en zij hebben de kaarten uitgewerkt voor de omzetting.

Zo zijn we samen gekomen tot een map met 10 kaarten. Een overzicht:
  1. Duitse inval in België, augustus 1914
  2. De oorlog valt stil: het front in België en Noord-Frankrijk, september – november 1914
  3. Westelijk front 1914 -1918
  4. Onderwaterzetting IJzervlakte, oktober 1914
  5. Loopgravencomplex met verschillende linies
  6. Ieperboog – 1ste slag bij Ieper, 20 oktober- 22 november 1914
  7. Ieperboog – 2de slag bij Ieper -  Eerste grootschalige gasaanval, 22 april – 24 mei 1915
  8. Ieperboog – 3de slag bij Ieper – Passendale, 31 juli - 10 november 1917
  9. Ieperboog – 4de slag bij Ieper – Lenteoffensief, 21 maart – 29 april 1918
  10. Begraafplaatsen, monumenten en musea in de Westhoek vandaag 
Voor de productie van Twin Visionkaarten kunnen we in ons taalgebied alleen terecht bij Dedicon, een gespecialiseerde organisatie voor lectuur in aangepaste leesvormen uit Nederland (www.dedicon.nl). Dedicon was meteen enthousiast voor dit project en heeft voor ons een scherpe prijs berekend.
 
De Twin Visionkaarten werden op groot formaat (A3) gemaakt en bestaan uit transparante kaarten in reliëf, waarop blinden de kaarten en de lijnen heel goed kunnen voelen en waarop de legenda ook in braille wordt weergegeven. Daaronder staan dezelfde kaarten in contrasterende kleuren voor slechtzienden. De legenda en de uitleg worden in groteletterdruk weergegeven, in een duidelijk lettertype.
 
Deze 10 mooie kaarten worden gebundeld in een verzorgde map in A3-formaat, met een harde kaft.

Van links naar rechts op de foto: slechtzienden Geert Ruebens en Albert Keersmaekers en Saskia Boets van Luisterpunt.



De map bevat tevens een inleiding met meer duiding, geschreven door Wouter Sinaeve van het kenniscentrum van het IFFM. Deze inleiding en de begeleidende teksten bij de kaarten zijn beschikbaar in groteletterdruk, in braille en in Daisy-luistervorm. Naast het In Flanders Fields Museum, blinden en slechtzienden zijn een aantal Vlaamse bibliotheken in deze map geïnteresseerd. En ook de shop van Toerisme Vlaanderen (shop Visit Flanders) biedt de map te koop aan.

Wij zijn alvast blij met de vele enthousiaste reacties van onze lezers.

We willen de Vlaamse overheid dan ook van harte bedanken voor de belangrijke steun bij dit project! De map heeft ongeveer 34.500 euro gekost, en de Vlaamse overheid heeft met 29.282 euro substantieel bijgedragen.

Zonder deze steun was het voor ons onmogelijk om dit mooie project te realiseren. De map met 10 kaarten is te koop voor 60 euro. Mail naar info@luisterpuntbibliotheek.be, betalen kan via rekeningnummer BE20 7350 1946 5056 met als vermelding Groote Oorlog.

Meer info: http://www.luisterpuntbibliotheek.be/