Rederij Seastar zet met riviercruises in op herdenking WO I
17 October 2014 - Nieuwpoort - Bron: Rederij Seastar
‘Varen in Vlaamse Velden’!

Rederij Seastar uit Nieuwpoort pakt in het najaar van 2014 uit met diverse gloednieuwe arrangementen voor groepen en individuele. In samenwerking met diverse toeristische partners, kunnen groepen en individuele passagiers voortaan de Westhoek ontdekken en kennis maken met de Belgische WOI-geschiedenis.  Dat kan tijdens een unieke boottocht ‘In Vlaamse Velden’, zelfs bij minder goed weer dankzij het verwarmd binnensalon.

Varen naar het Vrije Vaderland

Voor wie de authenticiteit van de Westhoek wil ontdekken en ondertussen uitgebreid wil kennis maken met Veurne, de enige stad dat tijdens WOI niet in Duitse handen is gevallen, is dit arrangement de ideale ontdekkingstocht!  Uiteraard staat een bezoek aan het belevingscentrum ”Vrije Vaderland, leven achter het front” op het programma en als kers op de taart, vertelt Hendrik Geeraert op de terugvaart zelf zijn verhaal over de onderwaterzetting.  Terug in Nieuwpoort, is er een nog een bezoek aan het Westfront voorzien.

Precies 100 jaar geleden!

Op 25 oktober 1914, precies 100 jaar geleden, wordt beslist om de IJzervallei onder water te zetten. Het idee van de onderwaterzetting komt niet alleen van toezichter Karel Cogge of schipper Hendrik Geeraert. Ook kapitein-commandant Nuyten en rechter Emeric Feys uit Veurne werkten eraan mee.

De Belgen en Fransen willen het gebied tussen de IJzer en de spoorwegberm Nieuwpoort-Diksmuide onder water zetten. De Duitse posities komen snel onder water te staan. Met een ultieme krachtinspanning worden op 31 oktober alle reserves ingezet. Maar de strijd, in het intussen goed ondergelopen gebied, verloopt rampzalig. De bewegingsoorlog is gestopt.  De stellingenoorlog, die vier lange jaren zal duren, is begonnen.

Kom en ontdek de onze unieke WOI- themacruise op 25 oktober 2014. 

Geïnteresseerden die deze cruises willen meemaken, vinden de gedetailleerde praktische info op www.seastar.be of kunnen vrijblijvend contact opnemen met de Rederij Seastar op 058-23 24 25. Reserveren is wel een must!