Nocturnewandeling: de dagen voor 1 december 1914 in Lampernisse
08 November 2014 - Lampernisse - Bron: Peter Bossu
Op 1 december 1914 kende Lampernisse een drama: een Duitse obus sloeg in en tientallen mensen lieten het leven. In de nacht van 1 december 2014 is het precies 100 jaar geleden dat ‘de bom’ op Lampernisse viel. Op 30 november 2014 gaan we op zoek wie die Alpijnse jagers juist waren die toen met meer dan 1800 in Lampernisse verbleven, wat ze hier deden aan het IJzerfront en hoe een dergelijk polderdorpje+ die dagen overleefde met de oorlog als buur.

Uit recent onderzoek van de Heemkring Rond Den Beverinck blijkt dat die dag meer mensen gesneuveld zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

We kozen voor een serene, eenvoudige herdenkingswandeling. Verwacht van ons geen kostuums, decors, speciale effecten… De herdenking staat centraal met uitleg (Rent a Guide) speciaal voor dit event geschreven poëzie (Geert Viaene) en een apotheose met onder meer het koor IJzergalm.

Afspraak om 18 uur aan de voorkant van de kerk.

Als randanimatie komt vanaf 14 uur de ALBERT I bus op bezoek in Lampernisse. Deze tentoonstellingsbus stelt zich op aan de dorpsonthaalpunt voor de kerk en is gratis toegankelijk.

De nocturne is een organisatie van SOS Kustpolders ism Rent a Guide. Waarom een dergelijke nocturne?: omdat polderdorpen de levenskernen zijn van de kustpolders en geschiedenis mee de toekomst maakt.De nocturne is een organisatie van SOS Kustpolders ism Rent a Guide en met steun van de Nationale Loterij en het Bewonersplatform van Lampernisse.

Waarom een nocturnewandeling door SOS Kustpolders? : omdat polderdorpen de levenskernen van de kustpolders zijn en geschiedenis mee de toekomst uitmaakt.

Bijdrage: 5 euro/persoon (consumptie nadien inbegrepen). Kaarten te koop bij Toeristische Dienst van Diksmuide, in café Zannekin in Lampernisse en bij Isisreizen –Jetaircenter Diksmuide.