Lezing over Käthe Kollwitz (Koekelare)
30 January 2015 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
KÄTHE KOLLWITZ, EEN BEWOGEN EN GEËNGAGEERD LEVEN
LEZING DOOR FABIENNE DEMEULEMEESTER

Zondag 8 februari 2015 om 14u in het Käthe Kollwitz Museum

Fabienne De Meulemeester studeerde kunstwetenschappen in Leuven waar ze zich specialiseerde in de geschiedenis en de problematiek van vrouwelijke kunstenaars. Met veel begeestering vertelt ze het levensverhaal van Käthe Kollwitz. Het leven en werk van de Duitse tekenares en beeldhouwster Käthe Kollwitz werd gekenmerkt door tragedie. De dood van haar zoon, tijdens de Eerste Wereldoorlog, had haar sterk getekend; maar ook de klassenstrijd, de economische crisis en de ideologische beroering binnen de Duitse samenleving maakten van haar een zeer bewogen en emotionele kunstenares.



Met haar man, de arts Karl Kollwitz, woonde ze in een arbeidersbuurt te Berlijn. Haar bekommernis voor hen die armoede leden en uitgebuit werden drukte ze uit via talrijke tekeningen, etsen, lithografieën en houtsneden. Pas omstreeks haar 45ste begon zij te beeldhouwen. Haar beelden zijn sober maar monumentaal en hebben een sterke uitdrukkingskracht.

In deze cursus ontdekt u één van de grote figuren van de 20ste eeuw. Käthe Kollwitz probeerde met haar kunst uitdrukking te geven aan de gevoelens en de emoties van gewone mensen. In haar werk gaf zij uiting aan haar pacifistische ingesteldheid en haar afkeur voor de oorlog.
 
Tickets kosten € 5,00 en kan je reserveren via www.ticketwinkel.be. Wie hulp wenst bij het reserveren van een ticket, kan hiervoor steeds terecht bij de Dienst voor Toerisme en Cultuur, CC De Brouwerij, Sint-Maartensplein 15B te 8680 Koekelare. Voor meer informatie kan je er telefonisch terecht via  051 61 04 94 of per mail via info@koekelare.be.