Twee grootschalige evenementen en ruim 60 voorstellingen tijdens tweede editie ‘GoneWest’
04 March 2015 - Ieper - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Op woensdag 4 maart start de ticketverkoop voor de tweede editie van ‘GoneWest’.  ‘GoneWest’ is het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van de Groote Oorlog.

De 2015-editie van ‘GoneWest’ wordt gekoppeld aan het historische moment van de eerste gasaanvallen.

Twee grootschalige evenementen en ruim 60 voorstellingen

Deze editie gaat op zaterdag 18 april van start met het participatieve evenement ‘Woordfront’ in Tielt. Daarna volgen ruim 60 voorstellingen: theater, dans, muziek en literatuur staan centraal. Op donderdag 9 juli 2015 brengen de Provincie West-Vlaanderen, de Last Post Association en Wim Opbrouck met de ’30.000ste Last Post’ een ‘Ode aan de Ode’.

‘Woordfront’ op zaterdag 18 april 2015

Met het ‘Woordfront’ wil GoneWest symbolisch de 1.150 dodelijke slachtoffers van de eerste geslaagde gasaanvallen herdenken. De bedoeling is om in 4 straten van Tielt telkens 1.150 mensen naar elkaar toe te laten marcheren terwijl ze een tekst scanderen volgens een bepaald ritme en op specifieke muziek. Elke groep acteert een emotie: woede, angst, verdriet en hoop.  De gescandeerde woorden en de vier groepen monden uit op de Grote Markt van Tielt in een ‘woord’-apotheose. Het ‘Woordfront’ zal in totaal één uur duren, van 19 tot 20 uur.

De tekst wordt geschreven door de vooraanstaande schrijfster Saskia De Coster, de muziek door de frontvrouw van de rockformatie Amatorski, Inne Eysermans.

Theater, dans, muziek en literatuur

Muziekliefhebbers kunnen op zaterdag 25 en zondag 26 april 2015 drie internationale groepen in een tent naast het Memorial Museum Passchendaele aan het werk zien: The Veils, de indie-rockband met Nieuw-Zeelandse roots, de Canadese muziekproducer en singer-songwriter Daniel Lanois en Gurrumul, de blinde aboriginal.

De Provincie werkt voor deze GoneWest-editie ook nauw samen met de West-Vlaamse cultuurhuizen. Voor Malpertuis schreef Tom Lanoye de monoloog ‘Gaz, pleidooi van een gedoemde moeder’. De monoloog wordt op 18 april in Tielt opgevoerd door Viviane De Muynck.

Erwin Mortier schreef de monoloog ‘Verboden Gebied. Vrouw  in Niemandsland.’, die in Ieper op 10 juni 2015 wordt gespeeld door Elsie De Brauw in een regie van Johan Simons.  

Jos Verbist, Sarah Vangeel en Ruth Beekmans brengen met Compagnie Barbarie ‘Risk’, tussen 22 en 25 april in Theater Antigone in Kortrijk.
Voor Festival van Vlaanderen komt Golden Globe-winnaar Johan Johansson  met het requiem ‘Last en First Men’ naar Kortrijk op 9 mei. Het Concertgebouw Brugge organiseert ‘Rumoer’ van 30 april tot 3 mei, een festival dat volledig gewijd is aan de fascinatie en angst voor lawaai in oorlogstijd.

Sidi Larbi Cherkaoui, recent benoemd tot artistiek leider van het Ballet van Vlaanderen, voert  de dansvoorstelling ‘BABEL (WORDS)’ op in Ieper tussen 22 en 25 mei.

Later op het jaar, van 16 tot 20 december, zal Jef Neve ook als curator fungeren voor een  pianofestival rond 100 jaar Talbot House in Poperinge.
Saskia De Coster, Erwin Mortier, Tom Lanoye en Wim Opbrouck zijn de centrale gezichten van de campagne voor de tweede editie van GoneWest.

Alle voorstellingen en alle ticketinfo werden opgenomen in de programmabrochure en op de website www.gonewest.be.

Een programmabrochure aanvragen kan via het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eckplein 2 in Brugge), via www.west-vlaanderen.be/webshop, via provincie@west-vlaanderen.be en via 0800 20 021.

30.000ste Last Post

Op donderdag 9 juli 2015 om 20 uur willen de Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association zo veel mogelijk mensen van over de hele wereld gezamenlijk de 30.000e Last Post live laten herdenken.

Ze stelden voor deze herdenking acteur Wim Opbrouck als intendant aan. Hij kwam met het idee om bij de 30.000e Last Post een ‘Ode aan de Ode’ te brengen.

Vanuit diverse iconische locaties en brandweerkazernes wereldwijd zal deze ceremonie live te volgen zijn. Op die manier wordt een ode gebracht aan de ode die iedere dag onder de Menenpoort in Ieper plaatsvindt voor de gevallen soldaten. De Provincie en de Last Post Association streven in elk geval naar een uniek internationaal moment van verbondenheid.

‘GoneWest’ en het ‘Lichtfront’

De Provincie West-Vlaanderen draagt een bijzondere verantwoordelijkheid inzake de herdenkingsplechtigheden voor de Groote Oorlog. 90 % van alle dodelijke slachtoffers op Belgische bodem viel immers in West-Vlaanderen. Daarom ontwikkelde de Provincie West-Vlaanderen ‘GoneWest’. ‘GoneWest’ is het culturele programma voor de herdenking van de Groote Oorlog (2014-2018) van de Provincie West-Vlaanderen.

‘GoneWest’ omvat verschillende deelprojecten/evenementen. Tot 2018 zullen 5 herdenkingsperiodes plaatsvinden die telkens aan een iconisch moment gekoppeld worden, bv. de onderwaterzetting (2014), de eerste gasaanvallen (2015), de hel van Passendale enz.

Het ‘Lichtfront’ vormde op vrijdag 17 oktober 2014 een geslaagde opening. De Provincie kon langs het 84 km lange parcours, van Nieuwpoort tot Ploegsteert, rekenen op het indrukwekkende engagement van de 8.400 fakkeldragers en 1.600 vrijwilligers.

Daarnaast werd een beeldenproject, ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM), dat moet leiden tot een verzameling van 600.000 beelden, op touw gezet, is er een unieke 30.000e Last Post-editie op 9 juli 2015 en brengen verschillende artiesten het beste van zichzelf tijdens muziekevenementen en andere voorstellingen.

Alle voorstellingen en alle ticketinfo werden opgenomen in de programmabrochure en op de website www.gonewest.be. Een programmabrochure aanvragen kan via het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eckplein 2 in Brugge), via www.west-vlaanderen.be/webshop, via provincie@west-vlaanderen.be en via 0800 20 021.

Meer info: www.gonewest.be/evenementen