Herdenking Gilbert Talbot
12 July 2015 - Zillebeke - Bron: Simon Louagie
The Friends of Talbot House herdenken Gilbert Talbot
Lieutenant 7th Bn. Rifle Brigade. Gesneuveld bij ‘t Hooge op 30 juli 1915

"Met ongeduld, maar ook met een beklemmend gevoel van angst, lag ik die vroege augustusdagen van '15 in een hospitaal in Versailles te wachten op nieuws. Nog steeds voel ik de pijn van dat moment, toen ik in die lijst van gesneuvelden de namen van zoveel van mijn beste vrienden aantrof. Maar toen mijn ogen ook stilhielden bij die van Gilbert Talbot, voelde ik instinctief aan dat mijn persoonlijk verlies zou opgaan in iets veel groters. Vaagweg besefte ik wel wat z'n dood voor Engeland zou betekenen, maar de grootsheid van wat uit Gilberts offer zou geboren worden, kon ik toen nog niet vermoeden." -Major Carey, 7th Rifle Brigade

Een eeuw na zijn dood, herdenken we deze jonge (23 jaar) officier die symbool zou komen te staan voor de gouden generatie jonge mannen die nooit terugkwamen van het front. Zijn naam leeft verder in de Every Man’s Club van Talbot House die in december 1915 werd opgezet door zijn broer Neville.
  • Herdenkingsdienst Gilbert Talbot: samen met Toc H België en de CWGC planten we een Talbot House roos aan het graf en geven we ‘licht’ aan de Toc H lamp.
    Sanctuary Wood Cemetery (Canadalaan Zillebeke) op donderdag 30 juli om 18u30 (duur’45)
  • Gidsbeurt "In de voetsporten van Gilbert Talbot": Met een Talbot House gids verkennen we de oorlogslandschappen van het pas geopende Bellewaerde en ’t Hooghe. We bezoeken het nieuwe instappunt Ieper Oost, de kleinste begraafplaats in Ieper en houden ook een drankpauze aan het Kasteelhof. Honderd jaar na datum staan we op de plaats waar Neville zijn broer uit het niemandsland haalde en houden we een korte plechtigheid aan zijn graf.
Vertrek aan het Menin Road Museum (Meenseweg 470) op zaterdag 1 augustus om 13u (duur 4u, 5 km). Ten voordele van het Huis vragen we €2 pp, jongeren (-18) betalen € inclusief o.a. drankje & bezoek loopgravensite ’t Hooghe.