Nieuw WOI-project ‘De ZIJkant van de oorlog’ plaatst iconische vrouwen in de kijker
09 March 2016 - Koekelare - Bron: Westtoer
De Provincie West-Vlaanderen en het Provinciebedrijf Westtoer hebben in het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare het project ‘De ZIJkant van de oorlog’ voorgesteld. Dit nieuwe project in het kader van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog plaatst enkele opmerkelijke vrouwen in de kijker. De bezoeker maakt kennis met deze vrouwen in een reeks tentoonstellingen, theaterwandelingen, een speciale vrouwelijke editie van het muziekfestival ‘Ten Vrede’ en andere evenementen in de noordelijke Westhoek. Lieve Blancquaert, Marleen Temmerman, Joanie de Rijke en Jennie Vanlerberghe dragen als ambassadrices het project een warm hart toe.

“De honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft de Westhoek de jongste jaren wereldwijd in de kijker geplaatst. In 2016 tonen tal van initiatieven ook een andere zijde van de Groote Oorlog. Een hele reeks partners brengen unieke verhalen en tonen de regio op een verrassende wijze. Ook deze initiatieven zorgen bij een breed publiek voor een extra dimensie in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. 

Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde voor cultuur: “De Groote Oorlog was niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid. Vrouwen werden tussen 1914 en 1918 willens nillens betrokken in deze wereldbrand. Misschien niet op het slagveld, maar aan de basis van de samenleving, in de lokale gemeenschappen en gezinnen.”

Tentoonstellingen en theaterwandelingen

De tentoonstellingen in Diksmuide, Veurne, Koekelare en De Panne plaatsen vanaf 9 april iconische vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog in de kijker. In het Veurnse Bezoekerscentrum Vrij Vaderland maak je kennis met het verhaal van de Pools-Franse wetenschapster Marie Curie die de medische radiologie naar het front bracht. Cultuurhuis De Scharbiellie in De Panne vestigt de aandacht op Koningin Elisabeth en haar artistieke contacten tijdens WOI. Het Museum aan de IJzer vertelt het verhaal van (on)gewone vrouwen die ten tijde van WOI aan het IJzerfront vertoefden, waaronder Madame Tack, Mietje Boeuf, Elsie Knocker en Mairi Chisholm. Het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare en het Diksmuidse stadhuis brengen een eerbetoon aan de Duitse Käthe Kollwitz als kunstenares en als persoon, vóór, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

‘De ZIJkant van de oorlog’ presenteert tevens theaterwandelingen in Veurne, Koekelare, Diksmuide en De Panne. Dames van 100 jaar geleden worden vertolkt door actrices met klinkende namen zoals Andrea Croonenberghs, Antje De Boeck, Vera Cooman, Soetkin Collier en Kathelijne Verbeke. De eerste theaterwandeling vindt plaats op 9 april tijdens het evenement ‘Historisch Veurne’.

Vier ambassadrices

‘De ZIJkant van de oorlog’ verbindt vrouwen uit de Groote Oorlog met straffe dames anno 2016. Vier geëngageerde ambassadrices dragen dit project een warm hart toe: Lieve Blancquaert, Marleen Temmerman, Joanie de Rijke en Jennie Vanlerberghe. Vanuit hun achtergrond of werkervaring komen ze geregeld met hedendaagse conflictsituaties in aanraking. Tijdens een reeks exclusieve museumnocturnes vertellen ze hun pakkende verhalen aan het grote publiek.

Festival ‘Ten Vrede’

Van 9 t.e.m. 11 september staat een speciale - vrouwelijke - editie van het muziekfestival ‘Ten Vrede’ op de agenda. Het festival vormt al jaren een aanklacht tegen alle vormen van geweld, vroeger en nu. Op het programma staan o.a. Axelle Red (ambassadrice Unicef), Trixie Whitley, Intergalactic Lovers, het meisjeskoor Scala, Lady Linn, Emma Bale, Liesbeth List en Lieve Blancquaert.

Het programma ‘De ZIJkant van de oorlog’ start op 9 april 2016 en loopt t.e.m. 8 januari 2017.

Alle info: www.dezijkantvandeoorlog.be