Plechtigheid voor teruggevonden soldaat uit WO I
21 April 2016 - Esen - Bron: Stad Diksmuide
Op donderdag 21 april 2016 werd in opdracht van het stadsbestuur van Diksmuide een plechtigheid gehouden voor de teruggevonden soldaat Fernand Malemprée uit Comblain-au-Pont die omkwam in het drama van Esen op 20 oktober 1914. Onder meer Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide, Jean-Christophe Henon, burgemeester van Comblain-au-Pont en het voltallige schepencollege Comblain-au-Pont woonden de plechtigheid bij.
 
Op 31 juli 1914 werd Fernand Malemprée onder de wapens geroepen. Op 1 augustus ten slotte begon voor hem de oorlog bij het 3e Regiment Artillerie. Hij werd er ingeschakeld als kanonnier. Fernand Malemprée sneuvelde op 20 oktober 1914 bij de kapel in Esen enkele dagen voor ook Peter Kollwitz er het leven liet. Die dag kwamen heel wat soldaten om. Zoveel zelfs dat de dag wordt herdacht als ‘het drama van Esen’. Zijn ouders zochten na de oorlog met paard en kar hun enige zoon (ze hadden wel nog vier dochters), maar vonden hem nooit meer terug.
 
Nu, 100 jaar later, werd zijn stoffelijk overschot eindelijk teruggevonden. Het ligt begraven in een privétuin bij de kapel OLV ter Hulpe van Esen. Een opgraving is onmogelijk omdat de familie hiertoe niet de noodzakelijke toelatingen verkreeg. Daarom werd er een gedenkteken bij de kapel geplaatst. Dit gedenkteken werd de stad Diksmuide bezorgd door de gemeente Comblain-au-Pont in Wallonië waar soldaat Malemprée vandaan kwam.
 
Om de gesneuvelde soldaat te eren werd een plechtigheid gehouden in de kapel in Esen. Aan het graf van Fernand Malemprée werd een krans neergelegd en werd de Last Post geblazen. Onder meer Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide, de leden van het schepencollege en de gemeenteraad van Diksmuide, Jean-Christophe Henon, burgemeester van Comblain-au-Pont die tevens een ver familielid is van de soldaat, en het volledige schepencollege van de Waalse gemeente waren aanwezig net als de familieleden van de gesneuvelde soldaat en enkele vaderlandslievende verenigingen.