Reus, sterke vrouwen, jong talent en topliteratuur kleuren derde ‘GoneWest’-editie
26 August 2016 - Ieper - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Recent stelde de Provincie West-Vlaanderen de derde editie van ‘GoneWest’ voor.‘GoneWest’ is het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van de Groote Oorlog.

Deze editie zet enerzijds sterke vrouwen, een reus en topliteratuur centraal, maar geeft ook kansen aan jong talent.

Reus centraal op zondag 4 september

Op zondag 4 september gaat ‘GoneWest’, editie 2016, van start met een poëtisch schouwspel met een reus tijdens ‘En Cours de Route’. Op dit openingsevement trekt een reuzengrote pop, als verbeelding van de vluchtende mens, over een afstand van 18 km, de Menin Road/Ypernstrasse, van Ieper over Zonnebeke en Wervik tot Menen, begeleid door muziek, video en tekst.

Het publiek kan op die dag het verhaal van 100 jaar geleden in het spoor van de reus volgen met de bus, de fiets of te voet. Op vier haltes (Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen) vindt telkens een voorstelling plaats.

‘En Cours De Route’ is een concept van de jonge Kortrijkse makers van Bolwerk in samenwerking met Pol Isaac (muziek), kOen moerman (video), Mattijs Deraedt (dichter en tekstschrijver, Bill Awards 2016) en acteur Jonas Vermeulen (In Vlaamse Velden, Den elfde van den elfde, The Great Downhill Journey Of Little Tommy enz.).

GoneWest wil met ‘En Cours De Route’ opnieuw, net als bij het ‘Lichtfront’, ‘Woordfront’ of de ‘30.000 Last Post’, de ziel van West-Vlaanderen en haar bezoekers raken. De Menin Road/Ypernstrasse was tijdens WOI niet alleen decor en slagveld, maar ook een uitweg voor duizenden vluchtelingen op zoek naar betere oorden.

Sterke vrouwen

GoneWest pakt in deze editie ook uit met sterke vrouwelijke artiesten zoals Barbara Sarafian, Chris Lomme, Trixie Whitley, Intergalactic lovers en vele anderen.

De Provincie West-Vlaanderen coördineert bovendien ook ‘De ZIJkant van de Oorlog’, een reeks tentoonstellingen in de noordelijke Westhoek waarbij verschillende iconische vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog centraal staan: Koningin Elisabeth, Käthe Kollwitz, Marie Curie, Madame Tack, Mietje Boeuf, Elsie Knocker en Mairi Chisholm.

Op ‘Ten Vrede’, een festival in Diksmuide, programmeert ‘GoneWest’ daarom twee vooraanstaande en invloedrijke vrouwelijke artiesten op vrijdag 9 september: Trixie Whitley en Lara Chedraoui met Intergalactic Lovers. Voor ‘GoneWest’ schrijft Trixie Whitley nieuw werk, dat ze die dag in première komt voorstellen.  Intergalactic Lovers focust dit jaar hoofdzakelijk op het schrijven van een nieuw album, maar zal tijdens ‘GoneWest@Ten Vrede’ eenmalig concerteren met de gekende klassiekers, gloednieuw materiaal en bewerkingen van songs geïnspireerd op de gebeurtenissen van 100 jaar geleden.

In een heel ander genre componeert Petra Vermote ‘Verdriet van Moeders’ voor het Symfonieorkest Vlaanderen op vrijdag 23 september in het Concertgebouw in Brugge. De ‘grande dame’ van de Vlaamse film-en theaterwereld Chris Lomme neemt de rol van verteller op zich.
Kroonstuk en tevens afsluiter van de editie ’16 is Barbara Sarafian in de muzikale productie ‘Le Grand Troupeau’, gebaseerd op werk van de Franse schrijver Jean Giono. Ze vertelt en laat zich omringen door de Franse muzikale formatie ‘Une Anche Passe’ en ‘onze’ Patrick Riguelle die het geheel bezingt op teksten van Jacques Brel en Georges Brassens. Het hele project wordt gecoacht door geestelijke vader Piet Chielens en Erwin Mortier, literaire intendant van ‘GoneWest’. De première vindt plaats op vrijdag 30 september in de Stadschouwburg van Brugge, op zaterdag 1 oktober is er een tweede voorstelling in cultureel centrum ‘Het Perron’ in Ieper.

Topliteratuur tijdens ‘De Geschreven Oorlog’

Topliteratuur is de rode draad tijdens de tentoonstelling ‘De Geschreven Oorlog’ in het ‘In Flanders Fields Museum’.

Via literaire teksten, over persoonlijk, private, openbare tot zelfs geheime teksten wordt de radeloosheid van de oorlogsgeneratie aan het woord gelaten. Teksten van topschrijvers, maar evengoed brieven en dagboekfragmenten van gewone mensen komen aan bod tijdens de tentoonstelling. Piet Chielens, coördinator van het ‘In Flanders Fields Museum’ maakt tegelijk ook werk van de ‘De Geschreven Oorlog’ via een publicatie van een grote anthologie met maar liefst 366 teksten, voor elke dag van het jaar één. Deze teksten zijn afkomstig van meer dan honderd auteurs, van wereldberoemd zoals Marcel Proust, Jean Cocteau of Margeritte Yourcenar tot intussen volstrekt vergeten auteurs. Opmerkelijk is de rechtstreekse band van de teksten met de oorlog in West-Vlaanderen. Het voorwoord is van intendant Erwin Mortier. De tentoonstelling opent op zaterdag 17 september.

Andere blikvangers met jong talent

Naast ‘En Cours De Route’ gooien ook andere zeer beloftevolle jonge makers hoge ogen. Zo brengt de muzikale formatie Yuko ‘Cher Ami’. Aan de hand van animatiefilms vertellen ze het verhaal van drie dieren tijdens WOI: ‘Stubby, de hond’, ‘Jacky, de baviaan’ en ‘Jenny, de olifant’. De voorstelling gaat in première in Cultuurcentrum ‘De Grote Post’ (Oostende) op vrijdag 23 september.

Jos Verbist coacht voor Theater Antigone in Kortrijk op 29 september 2016 dan weer hele getalenteerde  jonge acteurs in de satire ‘Oeps, of het groote mondiale taartgevecht in 17,5 burleske sketches’. 

‘GoneWest’, het ‘Lichtfront’ en de ’30.000e Last Post’

De Provincie West-Vlaanderen draagt een bijzondere verantwoordelijkheid inzake de herdenkingsplechtigheden voor de Groote Oorlog. 90 % van alle dodelijke slachtoffers op Belgische bodem viel immers in West-Vlaanderen.

Daarom ontwikkelde de Provincie West-Vlaanderen ‘GoneWest’. ‘GoneWest’ is het culturele programma voor de herdenking van de Groote Oorlog (2014-2018) van de Provincie West-Vlaanderen.

‘GoneWest’ omvat verschillende deelprojecten/evenementen. Tot 2018 zullen 5 herdenkingsperiodes plaatsvinden die telkens aan een iconisch moment gekoppeld worden, bv. de onderwaterzetting (2014), de eerste gasaanvallen (2015), de hel van Passendale enz.

Het ‘Lichtfront’ vormde op vrijdag 17 oktober 2014 een geslaagde opening. De Provincie kon langs het 84 km lange parcours, van Nieuwpoort tot Ploegsteert, rekenen op het indrukwekkende engagement van de 8.400 fakkeldragers en 1.600 vrijwilligers.

Op donderdag 9 juli 2015 wilde de Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association zo veel mogelijk mensen van over de hele wereld gezamenlijk de ‘30.000e Last Post’ live laten herdenken.

Ze stelden voor deze herdenking acteur Wim Opbrouck als intendant aan. Hij kwam met het idee om bij de 30.000e Last Post een ‘Ode aan de Ode’ te brengen.

Daarnaast werd een beeldenproject, ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM), dat moet leiden tot een verzameling van 600.000 beelden, op touw gezet, is er een unieke 30.000e Last Post-editie op 9 juli 2015 en brengen verschillende artiesten het beste van zichzelf tijdens muziekevenementen en andere voorstellingen.

Alle voorstellingen en alle ticketinfo werden opgenomen in de programmabrochure en op de website www.gonewest.be.

Een programmabrochure aanvragen kan via het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eckplein 2 in Brugge), via www.west-vlaanderen.be/webshop, via provincie@west-vlaanderen.be en via 0800 20 021.

Meer info: www.gonewest.be/evenementen