The Concert to End All Wars. Van WO1 tot MH17
17 November 2016 - Ieper - Bron: VIFF
Woensdag 7 december 2016 om 20u00
VIFF - NOCTURNE.
Menenpoort  -  Cultuurcentrum Het Perron - Ieper
De Gezongen Oorlog: Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo, Ellen ten Damme

Het Cultuurcentrum Ieper, In Flanders Fields Museum en de Vrienden In Flanders Fields Museum nodigen uit voor “The Concert to End All Wars. Van WO1 tot MH17” gebracht door de Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo en Ellen ten Damme.

Tickets kun je bekomen via de website van het Cultuurcentrum voor de prijs van 25,00 € pp.(prijs leden Cultuurcentrum 20,00 € - min 18 jarigen en studenten min 26 jaar: 15,00 €) - http://acci.be/jd184bcso591aekg1vc.aspx?es=9466

Elke uitvoering van The Concert to End all Wars is uniek. Konrad Koselleck en zijn vrienden speelden al op verschillende unieke plaatsen van herdenking van de wereldoorlogen, zoals het Huis Doorn, de Britse luchtmachtbasis van Gütersloh of aan het Belgenmonument in Amersfoort. Telkens wordt een deel van het concert gewijd aan de unieke locatie.

In Ieper start het concert tweemaal: eerst aan de Menenpoort, waar de big band de Last Post Ceremonie opluistert en Konrad Koselleck voor zijn oudoom een krans neerlegt. Daarna trekt de band dwars door het centrum musicerend naar het Perron, waar ze aansluitend het podium opstappen, terwijl het publiek plaatsneemt in de zaal. Wie de wandeling van 1,1 km door de stad niet wenst te wandelen, kan reeds eerder in Het Perron terecht waar Vincent Bijlo om 20u15 de voorstelling opwarmt.

De oudoom van Konrad Koselleck was een Duitse soldaat. Hij schreef brieven, hield een dagboek bij en nam foto‘s. Hij sneuvelde in 1918 in Poelkapelle en is begraven in Hooglede. Zijn foto‘s en teksten zijn te zien in De Geschreven Oorlog in het IFFM (tot 7 januari 2017) en vormen de inspiratiebron voor dit concert.

Een muzikale, theatrale reis door de Eerste Wereldoorlog. Een pleidooi tegen alle oorlogen. Met de Konrad Koselleck Big Band uit Amsterdam, zangeres Ellen ten Damme, met Duits en Nederlands chanson, en met schrijver/cabaretier Vincent Bijlo die de verhalen van zowel oudoom Ernst als van de lokale bevolking vertolkt.

Op 11 mei 2018 honderd jaar na datum overlijden houden de VIFF een remembrance op het Soldatenfriedhof Hooglede voor Ernst Marchand, de oudoom van Konrad Koselleck.

De Gezongen Oorlog

Een tweejarige reeks van concerten gebaseerd op teksten uit de oorlog. Voor het theaterseizoen 2016-2017 en 2017-2018 bundelen het CC Ieper, het In Flanders Fields Museum en de Vrienden van het IFFM de krachten voor een unieke concertreeks. Het thema is oorlog en de inspiratie voor de concerten zijn teksten uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Aan de basis liggen zowel literaire teksten van bekende schrijvers, als persoonlijke teksten van quasi anonieme soldaten of burgers. De teksten dienen als inspiratie of als rode draad voor nieuwe en oude liederen en muziek in diverse genres. Van big band tot roots jazz, van klassieke muziek tot folk en chanson. De Gezongen Oorlog krijgt ook een verlengstuk in de grote anthologie (Manteau, De Bezige Bij) en in de tentoonstelling in het IFFM: De Geschreven Oorlog (17 september 2016 t/m 26 maart 2017).