IJzergedenkteken gerestaureerd
17 mei 2017 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Pieter Braecke. Het stelt een vrouw voor die, boven op een hoge zuil staat en de Belgische kroon in bescherming neemt. Ze wendt daarbij het hoofd van de vijand af. De vier figuren rond het gedenkteken verbeelden de weerstand, voorgesteld door een blinde, een gekwetste, een zieke en een weerbare soldaat. Het beeld werd ingewijd op 26 oktober 1930.

In oktober 2016 werden de restauratiewerken van het IJzergedenkteken door de firma Vandendorpe Arthur met restaurateur Delphine Vandevoorde opgestart.

In april 2017 werden de laatste werken uitgevoerd. Het beeld werd volledig gereinigd, de scheuren werden geïnjecteerd om verdere schade te voorkomen, alle voegen werden uitgekapt en opnieuw opgevoegd, het niet zichtbaar metselwerk werd hersteld, de boordstenen werden terug in orde geplaatst, alsook de omliggende beplanting werd vernieuwd. Tijdens de werken werd ook het licht in de kroon terug in werking gesteld.

De kostprijs van de werken bedraagt € 56.258,42 (BTW incl.). De werken werden voor € 29.040 gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, Onroerend Erfgoed.