Ieper als enige kleine stad bij internationaal bekende Vlaamse steden
27 July 2017 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Toerisme Vlaanderen maakte onlangs de resultaten bekend van een grootschalig reputatieonderzoek bij 13.000 reizigers in 13 landen. Daaruit blijkt o.m. dat Ieper als enige kleine stad een plaats heeft in het beperkte lijstje van internationaal bekende Vlaamse steden. Schepen Jef Verschoore: “Dit is het resultaat van jarenlange geleverde inspanningen en de juiste strategie.” 

Uit het reputatieonderzoek blijkt dat 72% van de buitenlandse reizigers in de Europese markten Vlaanderen kent. Dat is een significante verbetering ten opzichte van een vorig onderzoek in 2013, toen dat percentage op 68% lag. In het algemeen wordt Vlaanderen vooral geassocieerd met erfgoed, kunst en kunstenaars, bier en lekker eten en drinken. Er zijn natuurlijk verschillen tussen verschillende landen. Zo associëren de Britten Vlaanderen op de eerste plaats met ‘Flanders Fields’, Nederlanders denken meteen aan bier en frietjes, de Spanjaarden linken ons aan cultuur, erfgoed en musea, enz. 

De meest bekende Vlaamse steden zijn Brugge (76 %) en Antwerpen (74 %). Daarna volgen Gent en Oostende (elk 48 %), Leuven (40 %) en Mechelen (34 %). Op de 7de plaats volgt dan het kleine Ieper met 30 %. Geen enkele andere Vlaamse stad van deze omvang maakt deel uit van deze prominente lijst. ‘Een resultaat waar we heel fier op mogen zijn’, zegt schepen Verschoore. ‘Dit resultaat is er echter niet zomaar gekomen’, gaat de schepen verder. ‘Ieper had 20 tot 25 jaar geleden wel een bepaalde internationale bekendheid omwille van het oorlogsverleden, maar zeker niet de hoge score die we nu halen. Deze is het gevolg van jarenlange inspanningen en juiste strategische keuzes maken om ons aanbod internationaal op de kaart te zetten. De Stad Ieper heeft grote investeringen gedaan om dit niveau te bereiken. We denken dan in de eerste plaats aan het In Flanders Fields Museum. Maar ook aan een goed uitgebouwd toeristisch bezoekerscentrum, de investeringen in de instappunten van de Ieperboog, de herinneringsbomen, e.d.m. In dit lijstje mogen we zeker ook het Yper Museum niet vergeten dat in juli 2018 de deuren zal openen. Even belangrijk was en is ook de investering in een team van bekwame en gedreven medewerkers. Vanzelfsprekend is dit mooie resultaat geen verwezenlijking van de Stad Ieper alleen. De dagelijks Last Post aan de Menenpoort, de monumenten die beheerd en onderhouden worden door de Commonwealth War Graves Commission, maar zeker ook onze private aanbieders inzake logies, reca en winkelaanbod, hebben hier in belangrijke mate toe bijgedragen.’
 
Ieper maakt zich momenteel klaar voor een belangrijk en internationaal topweekend met de evenementen en herdenkingen naar aanleiding van 100 jaar Slag van Passendale/De Derde Slag bij Ieper op 29, 30 en 31 juli 2017.