Vernieuwde editie van de nationale hulde aan Koning Albert I en de helden van de IJzer
04 augustus 2017 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Op zondag 6 augustus 2017 vindt de 82ste editie plaats van deze jaarlijkse plechtigheid.  Eén van de opvallendste prominenten is ongetwijfeld de ambassadeur van Groot-Brittannië mevr. Alison Rose.

Naast de Vertegenwoordiger van de Koning is er ook een afgevaardigde van de regering met name Luitenant-Generaal Jean-Paul Claeys.
De Franse ambassade wordt vertegenwoordigd door hun zaakgelastigde mevrouw Sybille Mert. 
Provinciecommandant Christophe Onraet vertegenwoordigt de minister van Defensie. Ook Commissaris-Generaal voor de Herdenking WO I Paul Breyne, senator Paul Van den Driessche en volksvertegenwoordiger Koen Degroote nemen deel aan de plechtigheid.
Zij wachten op de eretribune, opgesteld op de oprit naar het Koning Albert I-monument, tegen 10 u de komst af van de Vertegenwoordiger van de Koning, waarna het defilé van meer dan 200 vaandeldragers, afkomstig uit de meest diverse vaderlandslievende- en oudstrijdersverenigingen uit het ganse land van start gaat.

De plechtigheid aan de voet van het ruiterstandbeeld start om 10u20. 
E.H. Viane en mevrouw Lore Alleman van het Vrijzinnig Huis van de Mens brengen een korte bezinning.

Als “’boodschap van de jeugd” lezen 2 plaatselijke jongeren een brief voor die een 12-jarige jongen op  20 februari in 1934 aan Koningin Elisabeth schreef n.a.v. het overlijden van Koning Albert I.

Nieuw dit jaar is het optreden van acteur Onno Van Gelder Jr. Hij brengt in een monoloog de koning-ridder te paard even opnieuw tot leven.
Traditiegetrouw eindigt de plechtigheid aan het Koning Albert I-monument met het neerdwarrelen van duizenden rozenblaadjes.
Na het vertrek van de vertegenwoordiger van de Koning (omstreeks 11u40)  wordt aan het ‘British Memorial to the missing’ een hulde gehouden met een toespraak door de Britse ambassadeur.

Aansluitend vindt ook aan het Frans monument en het IJzermonument een bloemenhulde plaats; op deze laatste site wordt het infobord onthuld n.a.v. de recente restauratie van het monument.

Info: Westfront – T 058 23 07 33 of E. Verdonck – T  058 22 44 20