Première: Getekend leven
16 August 2017 - Ieper - Bron: Kenniscentrum
VRIJDAG 1 SEPTEMBER 2017 - 19u30
Auriszaal, Ter Waarde 1, Ieper
Première documentaire met panelgesprek
 
Gratis toegang, na reservatie via email: roos.wildemeersch@skynet.be (VIFF)

19u30 Première documentaire   
Getekend Leven van Kevin D'heedene



Een beklijvende documentaire waar de ontwikkeling van wapentechnologie sinds de Eerste Wereldoorlog wordt getoond. Terwijl wapens zich kenmerken door een stijgende graad van technische efficiëntie, nemen de slachtoffers van oorlogsgeweld alleen maar toe.

Opnames uit de historische wapendepots van de Militair Historische musea van Dresden en Brussel worden geconfronteerd met getuigenissen van Syrische vluchtelingen.

Deze documentaire is de vierde in de reeks 'Einddagen der Mensheid', over herinnering en herdenking van WOI binnen een hedendaags perspectief, in het kader van Gone West.
 
20u20 Panelgesprek - Nabespreking met Réginald Moreels, Ludo Debrabander en Piet Chielens

21u Receptie aangeboden door IFFM & VIFF

Reginald Moreels 

Reginald Moreels, medeoprichter van Artsen Zonder Grenzen België, voormalig staatssecretaris en minister van ontwikkelingssamenwerking, werkt momenteel als humanitair chirurg in conflictgebieden.  Als chirurg getuigt hij o.a. over z’n recente missie met Artsen Zonder Grenzen in de Iraakse stad Mosul.

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij geeft lezingen en publiceert geregeld bijdrages rond vredeskwesties, militarisering en bewapening en het Midden-Oosten. In juni bezocht Ludo De Brabander het Noorden van Syrië en getuigt van de ravage die de oorlog met zich meebracht.

Piet Chielens

Piet Chielens is coördinator van het In Flanders Field Museum te Ieper sinds 1996. Vanuit zijn expertise van WOI zal hij de andere panelleden uitnodigen  om de WOI herdenking te koppelen aan een hedendaags perspectief.

Kevin D'heedene

Kevin D'heedene, regisseur en auteur van creatieve documentaires en poëziefilms, maakte voor de culturele herdenking van WOI  binnen het totaalproject 'Einddagen der mensheid' ondermeer 'Moeders in oorlog' (2016) in Israël en Palestina, en 'De Gasaanvallen' (2015) in Iran en Teresienstadt (Tsjechië). Zijn documentaires typeren zich door een poëtische beeldtaal die uitnodigt tot reflectie. 

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WOI door de provincie West-Vlaanderen.

De documentaire is een productie van Samo Pravo vzw, de première en panelgesprek wordt georganiseerd door het In Flanders Field Museum & de vrienden van het IFF.
 
Info op: http://einddagendermensheid.net/#/deel4