Britse jeugd verrijkt bezoekersbeleving aan CWGC oorlogsgraven in Frankrijk en België
06 juni 2018 - Ieper - Bron: CWGC
  • De Commonwealth War Graves Commission “Centenary Interns” (stagiaires aangeworven in het kader van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog) zullen bezoekers verwelkomen op de meest iconische CWGC sites ter wereld.
  • De CWGC-stagiaires geven ‘Gateway to Ypres’ gidstochten met uitleg over de CWGC’s belangrijke rol in het ontstaan van Ieper als bedevaartsoord. 
Vierentwintig jonge mensen uit alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk versloegen honderden kandidaten om stagiair bij de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) te worden. Zij zullen worden tewerkgesteld door de CWGC in Frankrijk en België op belangrijke sites ter herdenking van diegenen die hun leven lieten tijdens de twee Wereldoorlogen.

Het CWGC-stageprogramma is gefinancierd door een LIBOR-subsidie van de Britse regering en wordt ook ondersteund door de nieuwe CWGC-liefdadigheidsinstelling – de Commonwealth War Graves Foundation (CWGF). Het brede publiek kan zich bij de Foundation aansluiten en deze ondersteunen via onze website www.cwgc.org. De CWGF werd speciaal opgericht zodat de herinnering en de verhalen van diegenen die in de twee wereldoorlogen stierven nog generaties lang levend worden gehouden.

Liz Sweet, CWGC Directeur External Relations in West-Europa verklaart: “Het aantal mensen dat onze begraafplaatsen en gedenktekens bezoekt, is zeer groot, maar na verloop van tijd merken we dat deze bezoekers via de CWGC meer informatie wensen over diegenen die het leven lieten,  de bredere geschiedenis van de twee wereldoorlogen en het werk dat we doen om de sites te onderhouden. We waren op zoek naar de beste en slimste van hun generatie om de ervaring van onze bezoekers te verrijken. De stagiaires in 2018 zullen deel uitmaken van een programma dat echt een verschil zal maken voor onze bezoekers.”

Het CWGC-stageprogramma is een unieke kans voor jongeren om in 2018 een buitenlandse werkervaring op te doen bij de CWGC in Frankrijk en België. Na een periode van intensieve training worden de stagiaires ingezet op een aantal iconische CWGC-sites – onder andere Tyne Cot Cemetery and Memorial en Bedford House Cemetery nabij Ieper (België) en Thiepval Memorial in de Somme (Frankrijk). Ze zullen bezoekers op de sites verwelkomen en rondgidsen, onderzoek uitvoeren, helpen een context en breder begrip te krijgen rond zowel de CWGC als organisatie en de Eerste Wereldoorlog en dit vanuit het perspectief van mensen die niet veel jonger zijn dan degenen die er gestorven zijn.


 
Te midden de herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog zullen de CWGC-stagiaires een significante rol spelen in belangrijke herdenkingen die plaatsvinden in 2018. Ze zullen deelnemen aan belangrijke nationale en internationale evenementen, zoals onder andere de Royal British Legion Bedevaart in augustus en de honderdjarige herdenking van het einde van de oorlog met Wapenstilstand in november 2018.

In hun missie om zich in te zetten voor het herdenken, zullen de stagiaires dit jaar bezoekers meenemen op gidstochten door Ieper. De officiële CWGC-gidsbeurt ‘Gateway to Ypres’ zal de rol van de Commonwealth War Graves Commission belichten in het ontstaan van Ieper als bedevaartsoord voor veteranen en familieleden. De gidsbeurten zijn gratis en duren ongeveer anderhalf uur. De tocht neemt de bezoekers mee naar iconische plaatsen zoals de CWGC Ypres (Menin Gate) Memorial, de St. George’s Memorial Church, CWGC Ypres Reservoir Cemetery en nog zoveel meer.