IFFM, Stadsarchief Ieper en Yper Museum krijgen pak subsidie van Vlaanderen
28 september 2018 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Het stadsarchief van Ieper , het nieuwe Yper Museum en het In Flanders Fields Museum kregen op vrijdag 28 september 2018 mooi nieuws van de Vlaamse Regering. Zij ontvangen de komende 5 jaar samen jaarlijks 800.000 euro werkingssubsidies als culturele erfgoedorganisatie. (De volledige Vlaamse pot bedraagt 28 miljoen euro). Dit is voor Ieper 310.000 euro per jaar meer dan voorheen.
  • Het Yper Museum krijgt 120.000 euro subsidie. Dat is meteen een regionale erkenning voor het nieuwe stadsmuseum. Het Yper Museum is trouwens de enige nieuwkomer in de lijst van regionaal erkende musea. Meteen een opsteker voor het Museum zelf, zijn medewerkers en het hele stadsbestuur dat het museum een kans gaf.
  • Het In Flanders Fields Museum had al een erkenning op zak als museum op landelijk niveau en dat blijft zo voor de komende periode. Het IFFM ontvangt 640.000 euro.
  • Voor het stadsarchief gaat het om een bedrag van 40.000 euro. Het stedelijk archief is regionaal ingedeeld als culturele archiefinstelling. In Vlaanderen zijn er maar 2 stadsarchieven die deze eer te beurt vallen: Mechelen én Ieper.
Het stadsarchief en 2 musea zijn dus officieel als culturele erfgoedorganisaties erkend. Dat betekent dat ze de 5 basistaken in cultureel-erfgoedwerking behartigen: Herkennen en verzamelen, Behouden en borgen, Onderzoeken, Presenteren en Toeleiden,  en Participeren. 

Het stadsbestuur van Ieper ziet deze middelen van de Vlaamse Regering als een blijk van vertrouwen in haar erfgoedwerking en als een extra duw in de rug. De voorbije jaren en legislaturen heeft Stad Ieper namelijk heel wat inspanningen gedaan om deze culturele instellingen uit te bouwen en kansen tot groei te gunnen. Deze beslissing van de Vlaamse regering is een erkenning waar het stadsbestuur oprecht blij mee is.