Herdenkingsplaatje voor WOI-soldaten
19 oktober 2018 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
In de aanloop naar 11 november worden de grafstenen van de WOI-soldaten die in Poperinge liggen, schoongemaakt en voorzien van een emailplaatje met de Belgische driekleur. De stad Poperinge roept nabestaanden op om zich aan te bieden, zodat ze met de bevestiging van dat plaatje akkoord kunnen gaan.

Na de oorlog werden militaire begraafplaatsen aangelegd voor de Belgische soldaten. Maar de familie van een gesneuvelde soldaat kreeg de mogelijkheid om het lichaam te repatriëren naar het thuisfront, zodat er een herbegraving plaats vond op het burgerlijke kerkhof. Daarmee verdween niet alleen het militaire karakter van het graf, maar ook de zekerheid op 'eeuwige bescherming'

Het stadsbestuur heeft zich geëngageerd om de 69 graven van WOI-gesneuvelden die zich hier nog bevinden, veelal van Poperingse soldaten, in ere te houden. In de aanloop naar 11 november worden die grafstenen schoongemaakt en voorzien van een emailplaatje met de Belgische driekleur.

Aangezien er geen directe contacten met familieleden zijn, kan de stad niet vragen of het plaatje op het graf bevestigd mag worden. Het stadsbestuur roept nabestaanden daarom op om zich bij de Wereldoorlog-I-cel aan te bieden, zodat ze met de bevestiging van het plaatje akkoord kunnen gaan: annemie.morisse@poperinge.be - 0472 46 12 17.