Resterende beeldjes expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ worden dit weekend verdeeld
22 november 2018 - Zillebeke - Bron: Provincie West-Vlaanderen
De Provincie verwacht dat op zondagnamiddag 25 november 2018 alle beschikbare beeldjes uit de land-art-installatie van Koen Vanmechelen ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ in provinciedomein De Palingbeek in Ieper verdeeld zullen zijn.

Als de bezoekersstromen dezelfde blijven als de afgelopen periode, zullen tegen dan zo’n 100.000 individuele bezoekers 400.000 beeldjes als persoonlijk aandenken aan het project opgehaald hebben. Daarnaast werden 200.000 beeldjes gereserveerd voor verdere verdeling naar verenigingen of andere bestemmingen, na overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen.

Nieuwe voorwaarden voor ophalen

Om de bezoekers tot en met zondag 25 november 16u30 de kans te bieden een beeldje op te halen, worden de ophalingen beperkt tot maximum 3 beelden per persoon.

Expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’

‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) is het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I.

Het project werd uitgewerkt door curator Jan Moeyaert (vzw Kunst) en kunstenaar Koen Vanmechelen.

Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot en met 2018, werden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WO I het leven lieten in België. Bij elk beeldje hoort een ‘dogtag’ met daarop de naam van een maker en de naam van een slachtoffer van op de ‘Namenlijst’ van het ‘In Flanders Fields Museum’ (IFFM), eveneens een GoneWest-project.

Begin februari 2018 werd gestart met de opbouw van de expo in het niemandsland van de frontzone in provinciedomein De Palingbeek. Er werden per dag zo’n 12.000 beeldjes door ongeveer 80 personen geplaatst. In totaal hielpen zo’n 4.000 vrijwilligers.

Tussen 30 maart en 11 november konden bezoekers de installatie van 3 hectare bezichtigen. De expo kon rekenen op zo’n 257.000 bezoekers.

Toekomst van het grote oerei

‘Coming World’, het grote oerei dat in het midden van de land-art-installatie staat, zal een nieuwe bestemming krijgen in een niet-vergunningsplichtige zone in provinciedomein De Palingbeek en zal een permanent aandenken aan de expo vormen.

De exacte plaats van het ei in het provinciedomein De Palingbeek zal bepaald worden na een financieel-technische analyse en in overleg met kunstenaar Koen Vanmechelen.

De locatie waar de expo tot nu heeft gestaan, zal volledig in oorspronkelijke staat hersteld worden. Het perceel ligt namelijk in een kwestbaar milieugebied dat technisch bekend staat als een Habitat-vogelrichtlijngebied. Verschillende soorten vleermuizen, salamanders, muizen, kikkers, kevers, meeuwen, enz. vinden er hun onderkomen. Vandaar dat het Agentschap voor Natuur en Bos een tijdelijke en geen permanente vergunning toekende voor de land-art-installatie.

Toekomst van de bronzen sculptuur en de vitrine met dogtags

Vanmechelen’s bronzen sculptuur, ‘Remember Me’, een nest dat bestaat uit uitvergrote kippenpoten dat een fossiele ei omarmt, blijft permanent op zijn huidige locatie. Aan het fossiele ei werd op woensdag 14 november een USB-stick toegevoegd. Daarop werd de verbinding gemaakt tussen de namenlijst van de slachtoffers van WO I en de makers van de beeldjes.

De glazen vitrine met daarin de 600.000 dogtags blijft, samen met Vanmechelens quote ‘The future depends on forgotten memories’, permanent staan in het WO I-paviljoen aan The Bluff in provinciedomein De Palingbeek. Ook deze dogtags verbinden de slachtoffers van WO I met de makers van de beeldjes.
 
Praktisch – afhalen beeldjes
  • Wanneer: elke dag tussen 8.30 en 16.30 uur
  • Locatie: provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat 18 in Zillebeke (Ieper)