Tankkerkhof uit WO-1 wordt blootgelegd in Ieper
30 november 2018 - Zillebeke - Bron: Hooge Crater Museum
In 1919 was de meest tot verbeelding sprekende toeristische attractie het "Tankkerkhof van het Hooge" gelegen langs de Meenseweg in Ieper. Nu vlakbij Hooge Crater Museum. De eerste pelgrims en toeristen, moesten absoluut de verschillende gestrande Britse tanks gezien en/of gefotografeerd hebben. Daar bestaan er hele mooie postkaarten, en fotoreeksen van. Nu 100 jaar later gaan we op zoek naar de resten van die tanks, in opdracht van Niek Benoot van Hooge Crater museum én in samenspraak met de landeigenaar. De opdracht wordt uitgevoerd door een team Archeologen onder leiding van Archeoloog Maarten Bracke (gekend van de documentaire 'Onder Vlaamse Velden' van Arnout Hauben. Het was Maarten  die het dossier voorbereide én indiende bij Marc Dewilde verantwoordelijk voor WO-1 archeologie in Vlaanderen.

Op luchtfoto's van 1917 waren er op dit terrein duidelijk 5 tankwrakken te zien, dit na onderzoek van Birger Stichelbaut van het In Flanders Fields museum. En na de scans van de Universiteit van Gent op het terrein, zijn alle 5 de contours van de tanks nog te zien, en ze komen overeen met de luchtfoto's.

Het team van archeologen én vrijwilligers zullen op zaterdag 1 en zondag 2 december 2018 van die tankresten opgraven. Via een geofysisch onderzoek zijn beide locaties ook vastgesteld als ‘anomalieën’, wat wil zeggen dat er nog delen van de tanks aanwezig moeten zijn in de bodem. Volgens het geofysisch onderzoek zou het niet gaan om volledige tanks. Wat er juist uit zal komen, weten we niet exact. Alleszins gaat het om de eerste maal dat een archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd naar dergelijk WOI-erfgoed.Alle vondsten gaan naar het Hooge Crater museum, en zullen 2019 te zien zijn in een nieuwe tentoonstelling over de wederopbouw, en toerisme na de wapenstilstand van 1918.

Het publiek is welkom op zaterdag 01/12/2018 van 10u tot 16u en zullen de site kunnen bezoeken, en er zijn vrijwilligers aanwezig om de mensen verdere uitleg te geven en de publiekswerking te verzorgen.

Het terrein is gelegen niet ver van Hooge Crater museum.

De wagens van de bezoekers mogen geparkeerd worden op de parking van Omnishop Bossaert, vanaf daar zal het terrein aangeduid staan.