In Nieuw-Zeeland staat er een Ieperse lantaarnpaal
19 December 2018 - Ieper - Bron: Stad Ieper / Foto's: David & Brenda Ball - Stad Ieper
Vier jaar geleden kreeg Ieper de vraag van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch om mee te werken aan het project ‘Solidarity Grid’. Dat was een project met lantaarnpalen van over de hele wereld. De stad Christchurch (één van de grootste in Nieuw-Zeeland) werd in 2010 en 2011 namelijk getroffen door 2 zware aardbevingen. Voor de heropbouw zocht de stad lantaarnpalen. De Nieuw-Zeelandse overheid klopte daarvoor aan bij verschillende steden waarmee de stad verbroederd was of een connectie mee had.

In het geval van Ieper was die connectie de Eerste Wereldoorlog. Ook Ieper werd tijdens die oorlog tot een ruïne herleid. Schepen Jef Verschoore kreeg van de toenmalige ambassadeur van Nieuw Zeeland,  Paula Wilson,  de vraag  of ook Ieper een lantaarnpaal wilde schenken, als teken van onderlinge solidariteit. De straatlantaarn zou een prominente plaats krijgen in een hoofdstraat van Christchurch.



Onze technische dienst zocht uit welke paal het beste in Nieuw-Zeeland zou passen. Het voorstel was om te opteren voor het type dat gebruikt wordt op onze Veemarkt. Eind 2015 vertrok de Ieperse paal uiteindelijk richting Christchurch. Ze werd in april 2016 in één van de hoofdstraten gemonteerd.



Afgelopen zomer was het echtpaar David en Brenda Ball uit Christchurch of bezoek in Ieper.  Een medewerker van de dienst Toerisme herinnerde zich de gift van de straatlantaarn en stelde het echtpaar voor om er eens een foto van te maken. Zoals je kan zien in de bijlages hebben meneer en mevrouw Ball woord gehouden. De foto’s zijn ons bezorgd per mail op zondag 11 november 2018.