War Heritage Institute eert Nieuwpoortse oorlogshelden
07 November 2018 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
“Het War Heritage Institute (WHI) heeft als missie het valoriseren van het Belgische militaire erfgoed en de herinnering aan de gewapende conflicten op Belgisch grondgebied of die conflicten met inzet van Belgen in het buitenland.
 
Deze missie houdt het beheer, het verwerven en de restauratie van collectiestukken, documenten en immateriële getuigenissen in voor de periode vanaf de middeleeuwen tot heden.
 
Bij deze missie hoort eveneens het doorgeven van de herinnering aan deze gewapende conflicten via creatieve en stimulerende initiatieven.”
 
(Bron: https://www.warheritage.be/nl/mission-statment)
 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden bij benadering 41.000 Belgische militairen. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in de thuisgemeente of stad. Nu, 100 jaar later, blijven er nog zowat 6.000 ‘gerepatrieerde graven’ over.
 
Het War Heritage Institute wil hen met het project ‘Onze Vergeten Helden’ identificeren, markeren en herinneren. Daarom kreeg het Nieuwpoortse Stadsarchief de vraag van het WHI of er soldaten begraven liggen op het stedelijk kerkhof. Het WHI wil alle soldatengraven immers kenmerken met een speciaal embleem.
 
Na wat opzoekwerk bleek dat er 14 soldaten naar Nieuwpoort gerepatrieerd zijn.

Er werden negen soldaten begraven in het praalgraf van oorlogsheld Hendrik Geeraert: Demeester Arthur, Demeester Louis, Vandecasteele Karel, Vanoost Karel, Vannecke Celestijn, Swyndegauw Cyriel, Hillebrandt Arthur, Vuylsteke Camiel en Bendels R. Soldaat Nollet Georges werd teruggevonden op het kerkhof van Ramskapelle.


 
Toch zijn er nog 4 soldaten die niet nog niet gevonden werden: Dejaegher Simeon (landbouwer, ongehuwd), Michiels Jozef (student, ongehuwd), Verbanck Frans (bakker, ongehuwd) en Laureins Albert (pasteibakkersgast, ongehuwd). Al wie informatie heeft over waar deze personen begraven zouden zijn, kan contact opnemen met het Stadsarchief van Nieuwpoort via stadsarchivaris@nieuwpoort.be of tel. 0498 92 92 19.