Groep van 15 studenten en twee begeleiders van Shanghai University volgt speciale summer school in Ieper
15 juli 2019 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Van 18 juli tot 12 augustus 2019 verblijft een groep van 15 studenten en twee begeleiders van Shanghai University in Ieper voor een speciale summer school. 

Deze Chinese studenten, onder leiding van professor YANG Weijian, zullen hier de geschiedenis van het Chinese Labour Corps (CLC) tijdens en onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog bestuderen. De summer school kreeg dan ook de titel ‘Tracing CLC’.

Van 1917 tot 1920 verbleven zo’n 140.000 Chinese arbeiders in Europa.  Zowat 98.000 van hen werden tewerkgesteld door het Britse Leger om munitie aan te voeren, wegen aan te leggen, en tal van andere karweien uit te voeren. Na de Wapenstilstand bleven ze nog ruim een jaar ter plaatse om puin te ruimen en begraafplaatsen aan te leggen.
 
De Chinese studenten verblijven in schoolhotel Tempelhof (Tempelstraat 6) en krijgen van het In Flanders Fields Museum de beschikking over de educatieve ruimte van het museum. De museummedewerkers zullen ook instaan voor de begeleiding van enkele lessen en uitstappen. 
 
Op vrijdag 9 augustus 2019 worden ze door Burgemeester Emmily Talpe ontvangen in de raadszaal van het stadhuis op de Grote Markt.
 
Hun verblijf valt samen met een nieuwe dossiertentoonstelling van In Flanders Fields Museum over Chinese loopgravenkunst uit de Eerste Wereldoorlog, te zien in het museumcafé.
 
Wie de Chinese studenten wil ontmoeten, kan op 31 juli om 19u terecht in het museumcafé. Daar vindt dan een voordracht plaats van de Britse specialist Nick Saunders over door Chinezen bewerkte granaathulzen. De toegang is gratis mits registratie op kenniscentrum@ieper.be.