Expo: Hulde aan onze vergeten helden
24 October 2018 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
Hulde aan onze vergeten helden

Op 11 november 2018 wordt de herdenkingsperiode 2014-2018 afgesloten. Met het project 'Onze Vergeten Helden' gaan we op zoek naar het graf van de gesneuvelde soldaten van Poperinge en de huidige deelgemeenten. Na de oorlog werden militaire begraafplaatsen aangelegd voor de Belgische soldaten. De familie van een gesneuvelde soldaat kreeg de mogelijkheid om het lichaam te repatriëren naar het thuisfront. Er vond een herbegraving plaats op het burgerlijke kerkhof. Daarmee verdween niet alleen het militaire karakter van het graf maar ook de zekerheid op een ‘eeuwige bescherming’. Van de 9.000 gerepatrieerde soldaten zijn er vandaag 6.000 waarvan het graf nog gekend is.

Ook in Groot-Poperinge bevinden zich graven van Belgische (veelal Poperingse) soldaten. Tegen 11 november krijgen de graven een herdenkingsplaatje met de Belgische driekleur. Het stadsbestuur heeft zich geëngageerd om de nog bestaande grafstenen in ere te houden. Als inwoner, school of vereniging krijg je de kans om peter of meter te worden van een graf. Dan beloof je om die ene soldaat te herdenken, met een bloemetje, een gedicht of gewoon je aanwezigheid.

In de expo brengen we hulde aan de militaire slachtoffers van Groot-Poperinge. De ateliers Kantwerk en Textiele Kunsten van de Kunstacademie presenteren nieuwe creaties Oorlogskant.

Met medewerking van de Kunstacademie, het Stadsarchief, de Beeldbank en de WO1-vorsers van Poperinge en de deelgemeenten.

Wil je je graag zelf over een graf ontfermen? Dat kan! 

Kom tijdens de expo langs in de gasthuiskapel en laat je registreren als peter of meter. Heb je informatie over een gesneuvelde militair uit Groot-Poperinge? Laat het ons weten via lijssenthoek@poperinge.be.