Global Peace Games in Mesen
19 september 2017 - Mesen - Bron: Peace Village
Na een eerste succesvolle editie in 2014 gaat er deze week een 2e editie door van de Global Paece Games in Mesen. Meer info over dit wereldwijde evenement is te vinden op de website van 'Play Soccer' http://playsoccer-nonprofit.org/global-peace-games.php. Het Belgische evenement is op zondag 17 september 2017 van start gegaan en loopt nog tot vrijdag 22 september 2017. 

Deelnemers uit 11 landen (het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Guinee, Afganistan, syrië, Congo, Nigeria, Somalië, De Filipijnen en Frankrijk) nemen een week lang deel aan dit project dat georganiseerd wordt door National Children’s Football Alliance (UK), Peace Village (BE), Groep Intro (Be) en Endas (IT) en krijgt steun van het Erasmus+ programma van de Europese Unie. 

De Belgische editie gaat door in Mesen In Peace Village en op het gerenoveerde 'Peace field' van Flanders Peace Field. 60 jongeren en 12 begeleiders gaan 5 dagen samen aan de slag op de plaats waar 100 jaar terug de naties tegenover elkaar stonden. Precies op de plaats waar de kerstbestanden plaatsvonden - als moment van hoop in de gruwel van de oorlog - ontmoeten deze jongeren elkaar. 

Aan de hand van het verhaal van de kerstbestanden, sport en vredeseducatie staan we stil bij de vraag 'wat moeten we hier mee als jonge gasten, 100 jaar later'. Met dit project willen we verder gaan dan een zoveelste plechtigheid aan monument of stadhuis. We gaan echt aan de slag met sport-vredeseducatie en de omgeving. Het programma bestaat uit gidsbeurten, workshops, sportmomenten (cricket, fietsen, voetbal, …) en veel interculturele interactie.

De global Peace Games zijn een moeilijke evenwichtsoefening om jongeren met een heel diverse achtergrond samen te laten werken en leren over deze streek en haar verleden. Op die manier proberen we mee ‘vrede te bouwen’, wat de missie is van Peace Village.