Vrij Vaderland viert verjaardag met Historisch Veurne & Taptoe
13 March 2015 - Veurne - Bron: Toerisme Veurne
15 maart 2014, precies één jaar geleden opende in Veurne het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland, leven achter het front’. Met een succesvolle ‘In Vlaamse Velden-dag’ werd het startschot gegeven voor een boeiend herdenkingsjaar in Veurne. Ook dit jaar heeft Toerisme Veurne terug heel wat in petto rond de herdenking 100 jaar Groote Oorlog, startend op 18 april 2015 met het evenement ‘Historisch Veurne’ en de afsluitende TAPTOE.
 
Terugblik succesjaar 2014

“2014 was voor Veurne een startjaar betreft het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’, we ontvingen er zo’n 13.000 bezoekers. Maar het bleef vorig jaar niet alleen bij ons belevingscentrum” zegt Schepen voor Toerisme, Celine Mouton. “Ook een gelijknamige autoroute ‘Vrij Vaderland’ zag het levenslicht en eind oktober volgde het één en ander rond Karel Cogge: een tijdelijke tentoonstelling, een wandelroute doorheen Veurne en een fietsroute ‘Cogge-Geeraert’ tussen Veurne en Nieuwpoort.”
 
Historisch Veurne, 1914-1918 de Groote Oorlog

Ook in 2015 valt er heel wat te beleven in Veurne rond de Groote Oorlog, beginnende met  het evenement ‘Historisch Veurne’ op zaterdagnamiddag 18 april 2015. Gedurende de volledige namiddag kan je op en rond de Grote Markt terecht voor diverse activiteiten. Zo zijn er theaterwandelingen doorheen de stad (betalend), is er een vrij toegankelijk WOI re-enactmentdorp op de Appelmarkt en in het College, zijn er verschillenende gratis muzikale optredens in het kader van de Groote Oorlog en kan je aan reductietarief het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland, leven achter het front’ bezoeken met de bijhorende tijdelijke tentoonstelling ‘Karel Cogge, onze Roemrijken Veurnaar’. Meer info en tickets voor theaterwandeling op www.toerisme-veurne.be of 058/33 55 31
 
Veurne TAPTOE

De dag wordt op de Grote Markt afgesloten met Veurne TAPTOE. “Het wordt een twee uurdurend muziekspektakel met allemaal Belgische showkorpsen.” zegt Celine Mouton. “De opening wordt uiteraard verzorgd door onze eigen Koninklijke Fanfare ‘Houtemnaere Blyft Te Gaere’ en de Veurnse Koninklijke Harmonie Sint Cecilia, daarna komen ook nog Red Hackle Pipe Band, Danstheater Aglaja, Showkorps El Fuerte, Drumspirit en Ypres Surrey Pipes and Drums aan bod. Ook wordt er gedurende de TAPTOE aandacht besteed aan het Veurne tijdens de Groote Oorlog.”
Meer info en tickets op www.toerisme-veurne.be of 058/33 55 31
 
COMINGWORLDREMEMBERME



In de aanloop naar Historisch Veurne zal van 9 april t.e.m. 16 april het GoneWest beeldjesproject ‘COMINGWORLDREMEMBERME’ neerstrijken in Veurne. Iedereen kan op deze manier in het Landshuis (Grote Markt 29, Veurne) een beeldje komen maken en zo meestappen in dit gigantische project! Een beeldje maken neemt een half uur in beslag en kost zo’n €5. De helft van dit bedrag gaat naar een goed doel dat kinderen helpt die zich door huidige oorlogssituaties in fysieke en/of psychische nood bevinden. Door deel te nemen word je peter of meter van het project, waarvoor je een certificaat als aandenken meekrijgt.

Meer info op www.toerisme-veurne.be of 058/33 55 31
 
Wat is COMINGWORLDREMEBERME?

Tijdens de periode 2014-2018 kunnen mensen wereldwijd workshops volgen om samen 600 000 beeldjes te maken uit klei: één beeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk in 2018 in het provinciaal domein De Palingbeek deel uitmaken van de grote land art installatie CWRM, op het Niemandsland van de frontzone rond Ieper.

PS: Vrij Vaderland heeft de deuren gesloten eind 2023.