Herdenking Canadese piloten Drummond, Metheral en Bennie
01 april 2017 - Langemark - Bron: Filip Van Loo
Op 18 mei 1917 schoot luchtafweergeschut het vliegtuig van Lieutenant Lindsay DRUMMOND (No 1 Squadron) neer tijdens zijn aanval op een Duitse observatieballon boven de Kampstraat (Geluwe). Hij werd begraven op het nabijgelegen Ehrenfriedhof No. 49. Lindsay Drummond was afkomstig van Toronto (Canada).

Op 5 juni 1917 crashten 2nd Lieutenant Robert Smith BENNIE en zijn waarnemer Lieutenant Thomas Arthur METHERAL (45 Squadron RFC) in Geluwe. Dat gebeurde tijdens een luchtgevecht bij de uitvoering van een fotoverkenning boven het station van Menen. Ook zij werden begraven op Ehrenfriedhof No. 49.

Van links naar rechts: soldaten Bennie, Drummond en Metheral;

  

Robert Bennie was van Leamington (Canada) en Thomas Metheral van Moosejaw (Canada).

Nu bevindt de laatste rustplaats van deze drie Canadese gesneuvelden zich op Cement House Cemetery in Langemark.

Op 18 mei 2017 herdenken de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Wervik-Geluwe, in samenwerking met het Ministerie van Defensie hen met volgend programma:
  • 11 u. korte herdenking in aanwezigheid van familie van de Canadese gesneuvelden op Cement House Cemetery, Boezingestraat 148, 8920 Langemark
  • 15 u. Hoofdherdenking in de Kampstraat (8940 Geluwe) in aanwezigheid van familie met officiële onthulling van twee herdenkingsborden bij de crashplaats van Lt Drummond en bij de voormalige Duitse militaire begraafplaats (Ehrenfriedhof No. 49) in de Magerheidstraat.